Üdvözöljük a napkollektorok világában!

Napunk nem csak fényt és meleget biztosít számunkra, hanem kiapadhatatlan energiaforrást.

A mai világban már mindenki tudhatja, tapasztalhatja, hogy a földünk energia tartaléka vészesen fogy. Napjainkban, ha energiakészlet szó hallatán a földgáz, kőolaj, és ezek származékai jutnak eszünkbe. Viszont ezeket, az elemeket a föld biztosítja számunkra. De meddig is? Sajnos a készletek vészesen fogynak, Földünket teljes mértékben kihasználjuk.Ezért is elengedhetetlen, hogy az emberiség beismerje, hogy mértéktelen energiapazarlás miatt elengedhetetlen az új energiaforrások megtalálása, fejlesztése, alkalmazása. Az új energiaforrások lassan beépülnek a mindennapjainkba. Lakásaink, irodáink fűtése melegvíz-, áramellátásukat a nap a szél és a víz fogja ellátni. Ami eddig drága, már-már luxusnak számított (sajnos) lassan mindennapos lesz életünkben

Miért a napkollektor?

Az energia és pénztakarékosság szempontjából egy alternatív megoldás, a napkollektor a legjobb választás. De mit értünk napkollektorok alatt? A berendezés napenergia átalakításával tiszta energiát állít elő, így nélkülözhető a hagyományos energiaforrás alkalmazása, mint például a szén, kőolaj, földgáz, és egyéb fűtőanyagok. A napkollektort legtöbbször víz melegítésére használjuk, de alkalmazható légnemű anyag hőcserélő rendszereként is. A napunk adta fényenergia felhasználásával nyert hőenergia felhasználásával a felmelegített vizet, vagy levegőt használhatjuk fűtésre, melegvíz ellátásra, stb. Sokan összekeverik a napkollektort a napelemmel. Technikájában és maga a technológia sem ugyan az viszont mind a kettőnek hasonló a telepítési lehetősége. A napkollektor melegvizet, vagy meleg levegőt szolgáltat, termel, míg a napelem elektromos áramot termel. Szerencsére egyre többen látják be, hogy a jövő nem létezhet napenergia hasznosítása nélkül. A megtakarítás pedig igen jelentős, a megtérüléséről itt olvashat. Egy társasház melegvíz fogyasztását figyelembe véve, a megfelelő rendszer ára akár 4-5 éven belül is megtérülhet.

Napkollektor előnyei

  1. Földünk megóvása. Nem termelnek üvegházhatást elősegítő anyagokat
  2. Tiszta energia
  3. Kifogyhatatlan
  4. Költségkímélő
  5. Telepítése a fejlesztéseknek köszönhetően egyszerű
  6. Hamar megtérül
  7. Nem szükséges folyamatos felügyelet az üzemeltetéshez.

Hogyan befolyásolja a deviza árfolyamok mozgása az import napkollektorok árát?

A napenergia az egyik leggyakrabban használt megújuló energiaforrásunk, mely puszta létezésével hozzájárul ahhoz, hogy energiatakarékosabban tarthassuk fenn otthonunkat. Hazánkban építkezés során sokak első ellenérve, ha napkollektorok beépítéséről van szó, az a viszonylag magas beszerzési ár.
A friss deviza árfolyamok természetesen nagymértékben befolyásolják az import napkollektorok árát, és a forint gyengülésével egyre elérhetetlenebbnek tűnhet a berendezés, de ha jobban belegondolunk egy építkezés költségeibe, tisztán láthatjuk, hogy a milliós nagyságrend mellé a napkollektor beszerelése már igazán kivitelezhetően bizonyul. Pláne, ha tisztában vagyunk azzal, hogy otthonunk későbbi energiafelhasználása kapcsán mennyi rezsi költséget megspórolunk e találmány segítségével.
Sajnos a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő állami támogatás nálunk még nem valósult meg, de egyes országokban már ezzel is hozzá kívánnak járulni az alacsonyabb méreganyag kibocsátáshoz és a környezettudatosabb életmódhoz. Az egyre szigorodó épület energetikára vonatkozó szabályozás és minősítés érdekében is érdemes elgondolkodnia a napkollektorok felhasználásán, hiszen ingatlanának piaci értéke jelentősen nőhet, ha e megoldás mellet teszi le voksát.


Üdvözöljük az energia világában!

A Nap és a Fák
Egyes feltételezések szerint kapcsolat van a fák növekedése, és a 11 éves naptevékenységi ciklus között. Eszerint a fák évgyűrűi a napfoltmaximum éviben vastagabbak, a minimum éveiben vékonyabbak volnának. Nagyon valószínű, hogy a földi légkör kényes egyensúlyát már a naptevékenység ingadozásából származó aránylag kismértékű energia-bevitel változása is jelentősen megváltoztatja, amely pl. a zivatarok gyakoriságában is jelentkezhet.

A Nap energiája – Mitől működik a Napkollektor?
Földünket a Nap teljes energiájának csupán 0, 01 %-a éri el. Mégis ez az energia mennyiség az, ami mindent, ami él és mozog a Földön, táplál és működtet. Évente olyan mennyiségű energia érkezik a Napból a Földre, amennyit 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével nyerhetnénk. Ha ennek csak 1 százalékát hasznosítanánk csupán 5 százalékos hatékonysággal, akkor a világon minden ember annyi energiát fogyaszthatna, mint ma egy amerikai állampolgár. (Természetesen az ilyen mértékű energia felhasználásnak is vannak korlátai, hiszen, ez az óriási mennyiségű tiszta energia rendelkezésre állása lehetővé tenné az emberiségnek, hogy a jelenleginél is nagyobb mértékben átalakítsa a Földi környezetet, ezáltal ökológiai katasztrófát okozva.)

Proudly designed by Theme Junkie.