Comments Off on Napkollektorok megtérülése

Napkollektorok megtérülése

A legtöbb kivitelező cég, a pontos felmérés után már tudja, hogy az adott napkollektor a mennyi melegvíz előállítására lesz képes, így hozzávetőleg igen pontos számításokat tudnak adni. Természetesen ehhez minden adatra szükség van. Földrajzi adottságok, tájolás, napsütéses órák száma, melyet a mellékelt ábrán statisztika jelleggel bemutatunk, és természetesen a jelenleg használt energia árával is kalkulálni kell.

A grafikon jól mutatja azt, hogy milyen változékony is lehet a napsütéses órák száma.343 óra különbség volt a két évben, tehát mondhatjuk akár úgy is, hogy egy teljes nyári hónap napsütése eltűnt 2010-ben.

Természetesen még ezen adatok ismeretében is csak megközelítő adatokat fognak tudni számolni a szakemberek egy napkollektor rendszer megtérülésére, de egy tény. Minél több felhasználó használja (pl.: társasház, 10-20 lakóval) annál rövidebb a megtérülési idő. Olyan lakóingatlannál, ahol fűtés is működni fog napkollektorral, nagyobb a megtérülési idő, hiszen a rendszer kialakítása is költségesebb. Több internetes kivitelező cég weboldala is az ilyen napkollektoros rendszer megtérülési idejét 10-15 évben említi, olyan lakóközösségeknél, ipari egységeknél, ahol több a melegvíz használat gyorsabb a megtérülési idő, akár 5 év is lehet.

Tudva azt, hogy a rendszerek élettartama 30 év, így egy komolyabb napkollektor beépítése a legrosszabb esetben is az élettartam felétől, már hasznot termel. Illetve, ne felejtsük el azt, hogy ha a pénzünk már meg van egy rendszer kialakítására, és beépítettjük a rendszerünket, attól a pillanattól kezdve az energiaszámlák drasztikusan lecsökkennek.

 

Filed in: Napkollektorok
Proudly designed by Theme Junkie.