Comments Off on Napkollektorok telepítési lehetősége

Napkollektorok telepítési lehetősége

A legtöbb esetben a háztető az ideális telepítési lehetőség, ahol megfelelő rálátás lesz a napkollektorokra.

Új építésű házak esetében, ha már a tervezésnél tudjuk, hogy napkollektort fogunk alkalmazni, tetősíkba építést is alkalmazhatunk. Így a cserép vásárlásánál is már tudunk lefaragni az összegből. Ezen beépített megoldás beszerelése nagyon egyszerű, hiszen több gyártó portfoliójában megtalálható alumínium szegélyes kialakítás. A tokok már úgy vannak kialakítva, hogy vízhatlanok, oldalt vagy magán a napkollektoron vezeti el az esővizet, és így a tisztán tartás is meg van oldva.

Utólagos beépítés is lehetséges, sőt ez a legelterjedtebb hazánkban. Lapostetőn, vagy talajon történő szerelésnél a legtöbb cég biztosítja a 45°-60°-os dőlésszöghöz megfelelő vázszerkezetet, így elfelejthetjük a házilag készített tartó szerkezeteket.

Természetesen a választáshoz tudni kell, mennyi felületre lesz szükség. 6-8 fős, több generációs családi házhoz nagyobb felületű napkollektorok szükségesek, és ha a tető nem elegendő, gondolkodni kell más helyeken is. Mindig törekedni kell arra, hogy a napkollektor maximális teljesítménye érdekében a déli, délnyugati fekvés, 40°–50°-os szögben legyen kialakítva.

Filed in: Napkollektorok
Proudly designed by Theme Junkie.